Jak jedzenie wpływa na naszą pamięć i koncentrację?

Wiele osób zastanawia się co powinna zawierać dieta, która przyczynia się do zachowania dobrej diety i koncentracji. Czy w ogóle istnieje taka dieta? A może czego unikać a po co sięgać, by poprawić pracę mózgu?



Problemy z koncentracją i pamięcią dotykają nie tylko uczniów i studentów. Wiele osób, w różnym wieku narzeka na problem z ciągłym zapominaniem o ważnych sprawach, są zestresowane, zabiegane i roztargnione. Jak sobie z tym radzić?

Warto zajrzeć do kuchni i sięgnąć po produkty, które co prawda nie są cudownymi eliksirami, ale ich jedzenie może korzystnie wpłynąć na pamięć i koncentrację.

Dieta, która nie dostarcza wystarczającej ilości odpowiednich składników pokarmowych może powodować zaburzenia w pracy układu nerwowego. Wtedy trudniej skoncentrować się, pracować, uczyć się i wykonywać codzienne czynności. Dlatego ważne jest regularne jedzenie 4 – 5 posiłków dziennie, co zapewnia stałą dostawę składników odżywczych, które wpływają m.in. na pracę układu nerwowego.

Jak wskazuje mgr Marzena Lamont – dietetyk Kcalmar i doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Lublinie najprostszym sposobem wsparcia pamięci i koncentracji jest woda, potrzebna do wszystkich reakcji, zachodzących w organizmie: Warto wyrobić sobie nawyk picia wody regularnie między posiłkami, a nie dopiero w momencie, kiedy mamy odczucie pragnienia (1).

Potwierdzają to badania, w efekcie których wskazano, że już niewielkie odwodnienie w granicach 1 – 2% może pogarszać zdolności poznawcze, wzmagając odczucie zmęczenia i zaburzając koncentrację. Dlatego wodę powinno pić się w dużych ilościach i systematycznie (2).

Nawet niewielkie odwodnienie może pogarszać zdolności poznawcze – będziesz bardziej zmęczona i zdekoncentrowana. Dlatego warto mieć zawsze butelkę wody pod ręką!

A jak powinno się jeść?

Po pierwsze nie przejadać się. Jak dowodzą badania przejadanie się może zmniejszać plastyczność synaptyczną i zwiększać podatność komórek na uszkodzenia.

Uważaj na przejadanie! Ilość dostarczonego pokarmu jest równie ważna co jakość Twoich posiłków!

To powoduje powstanie wolnych rodników i zaburza zdolność buforowania komórki.

Dlatego umiarkowane jedzenie, dostosowane do potrzeb organizmu i trybu życia może chronić mózg poprzez zmniejszenie oksydacyjnego uszkodzenia białek komórkowych, lipidów i kwasów nukleinowych (3).

Istnieją też składniki, które warto włączać do swojej diety…

Są to m.in.: orzechy włoskie, które zawierają witaminę E, kwas foliowy, polifenole i duże ilości kwasów Omega 3. W przeprowadzonych badaniach zauważono poprawę nastroju u osób, do diety których włączono te orzechy (4).

Rośliną, uważaną za pobudzającą na Nowym Kontynencie jest guarana. L. Majhenic, M. Skerget i Z. Knez wskazują, że guarana ma też właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, a dodatkowo pozwalają skutecznie znosić wysiłek i zmęczenie psychiczne i fizyczne (5).

A Ty stosujesz te produkty w swojej diecie? Jakie posiadasz zdanie na temat ich smaku i działania?

Artykuł napisany pod patronatem marki ViVio. Jesteśmy importerem zdrowej żywności. Zapraszamy do sklepu cosdlazdrowia.pl.

1. M. Lamont, Znaczenie diety dla koncentracji i pamięci, „Food Forum”, nr 2 (18) 2017, s. 57.
2. A. Wilczyńska, Kwasy tłuszczowe w diecie człowieka a jego funkcjonowanie poznawcze i emocjonalne, „Nauropsychiatria i Neuropsychologia” 2012, nr 7, s. 36.
3. F. Gómez – Pinilla, Brain foods: the effects of nutrients on brain function, „Nat Rev Neuroci”, 2008 9(7), s. 58.
4. P. Pribis, R. N. Bailey, A. A. Russell i wsp., Effects of walnut consumption on cognitive performance in young adults, „Br j Nutr”, 2012, 107 (9), s. 41.
5. L. Majhenic., M. Skerget, Z. Knez, Antioxidant and antimicrobial activity of guarana seed extracts, „Food Chem”, 2007, 104(3).

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments