Wielu trenerów, dietetyków i eksperta uważa cukier za… jeden z najsilniejszych narkotyków. Jednocześnie ciężko zrezygnować ze słodkości. Obecnie cukier jest dodawany jako kluczowy składnik do wielu produktów spożywczych. A jego „odstawienie” jest bardzo trudne i dla wielu osób przypomina „walkę z nałogiem”. Niestety często walka ta jest przegrana.
Sprawdź diety i poradniki odchudzania:
Cukier może uzależniać jak narkotkyki – a gdy próbujemy przejść na dietę bezcukrową, nasz organizm – jesteśmy rozdrażnieni, rozkojarzeni, brak nam siły, motywacji, jesteśmy w złej kondycji psychicznej. Objawy ustępują dopiero po 3-4 tygodniach, gdy organizm się przyzwyczai.
Dlaczego swobodny dostęp do cukru jedno z największych przekleństw dorobku naszej cywilizacji?
Cukier krzepi?
Doktor William Coda Martin uznał rafinowany biały cukier za truciznę. Wynika to z faktu, że cukier pozbawiony jest kompletnie wartości odżywczych. Nie zawiera żadnych witamin, żadnych aminokwasów. Ponieważ cukier zawiera tylko węglowodany, zaburzony zostaje proces trawienia. Niekompletny metabolizm cukru powoduje tworzenie się toksycznych związków, które osadzają się w mózgu, w systemie nerwowym i w czerwonych krwinkach krwi.
Codzienne dostarczanie cukru powoduje zakwaszenie organizmu. Tlen nie dociera do tkanek, które z biegiem czasu obumierają. Wszystko to zwiększa ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne oraz przyspiesza starzenie organizmu.
Początkowo cukier magazynowany jest w wątrobie w formie glikogenu. Sukcesywne dostarczanie cukru powoduje przeciążenie wątroby. Glikogen zostaje uwolniony do krwi. Wędruje po naszym organizmie w formie kwasów tłuszczowych. Kumuluje się w okolicach brzucha, ud, pośladków i piersi. Następnie kwasy tłuszczone wędrują w stronę nerek, serca. Funkcjonowanie organizmu zostaje zachwiane.
Cukier rafinowany dostarcza 405 kcal na 100g.
Indeks glikemiczny zwykłego cukru to 68. Powoduje gwałtowny wzrost i spadek glukozy we krwi.
Po spożyciu cukru czujemy przypływ euforii i energii. Niestety krótkotrwały – wahania glukozy we krwi, powodują, że by dalej dobrze się czuć, musimy uzupełnić jej poziom kolejną dawką… A potem kolejną i kolejną… W ten sposób niszczymy organizm.
Gwałtowne wahanie poziomu glukozy we krwi wpływa na samopoczucie. Po chwilowym złotym strzale energetycznym dopada nas uczucie zmęczenia, bóle głowy, wahania nastroju oraz chęć na pochłonięcie kolejnych słodkości. Jedzenie słodyczy w celu poprawy nastroju czy wzrostu energii, to zamknięty krąg.
Spożycie cukru tylko pozornie daje uczucie przypływu energii czy poprawy humoru. Cukier szybko podnosi poziom glukozy we krwi, a następnie powoduje szybki jej spadek, efektem jest pogorszenie samopoczucia i brak energii.
Do jakich chorób może przyczynić się dieta, w której występuje dużo cukru?
Cukier przyczynia się do poważnych chorób:
- uszkodzenie nerek
- choroby nowotworowe
- choroba wrzodowa
- artretyzm
- astma
- choroby serca
- parodontoza
- cukrzyca
- nadciśnienie tętnicze
- osteoporoza i wielu innych
Co zamiast cukru? Jakie zamienniki cukru są najlepsze?
Informacja o tym, jak niezdrowy jest biały cukier, trafia do coraz większej ilości osób. Problem jednak w tym, że lubimy słodki smak – nasz organizmy zostały tak „zaprojektowane” w drodze ewolucji.
Szukamy więc zamienników. Każdy, kto choć trochę interesował się zamiennikami cukru, słyszał o stewii, syropie z agawy, o ksylitolu, czy syropie klonowym. A może wystarczy zamienić cukier na miód? Tylko co zrobić, kiedy miód powoduje uczulenie? Poniżej znajdziecie krótkie informacje o najbardziej popularnych słodzikach. Część z nich jest naturalna i bez większych wyrzutów sumienia możemy wprowadzić je do naszego życia. Część z nich, oprócz słodyczy, wprowadzi do naszego życia także trochę zdrowia.
Przeczytaj i podejmij decyzję, czy warto zamienić zwykły cukier na coś innego?
1. Miód – złoty zamiennik cukru
Miód w starożytności uważany za pokarm bogów. Miód może mieć postać płynną lub stałą. W zależności od rodzaju, miód może mieć kolor niemalże biały, poprzez żółty aż do brązowego. Miód w głównej mierze składa się z cukrów prostych, glukozy 34% i fruktozy 39%.
Wchłaniane są już w żołądku, dodając szybko energii. Zawiera w swoim składzie około 21 pierwiastków pozytywnie wpływających na zdrowie: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, mangan. Miód zawiera także witaminy A, B2, PP.
Wykazuje właściwości regenerujące, wzmacniające i uodparniające. Kuracja miodem znalazła swoją nazwę- apiterapia. Miody najlepiej spożywać surowe. Jeżeli dodajemy je do ciepłych napojów, wypijmy je natychmiast. Wysoka temperatura niszczy zawarte w miodzie enzymy. A to sprawia, że zamiast lekarstwa spożyjemy tylko wysokoenergetyczne węglowodany.
Oprócz zastosowania w żywieniu, działa także prozdrowotnie.
Uwaga – kupując miód zwróć uwagę na kraj pochodzenia oraz to czy jest mieszany. Unikaj miodów, które są stanowią zlewkę kilku różnych miodów. Staraj się wybierać jeden gatunek, z jednej pasieki.
Miód wykazuje właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne. Miody wykazują silne działanie na bakterie: paciorkowce, gronkowce. Dzięki zawartości nadtlenku wodoru, pomagają w niszczeniu wirusów, grzybów, bakterii i pierwotniaków. Miód działa jak lekarstwo na mięsień sercowy. Przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego i obniża ciśnienie tętnicze. Miód wykazuje pozytywne działanie w chorobach nerek, wątroby, chorób układu oddechowego.
Wartość odżywcza miodu to 325 kcal na 100 g.
2. Melasa z karobu
Melasa z karobu / melasa z chleba świętojańskiego, drzewa rosnącego w rejonach morze śródziemnego. Melasa z karobu to ciemnobrązowy, gęsty syrop. Karob to bogactwo minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas.
Karob zawiera 30 razy więcej wapnia niż mleko. Bogaty jest w cenne dla zdrowia witaminy: A, B2, B3, witaminę D. Karob może być stosowany przez alergików. Nie zawiera kofeiny, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące z powodu nadciśnienia.
Od czasów starożytnych karob stosowany był jako lekarstwo na biegunkę. Wspomaga pracę jelit. Pomocy jest także w chorobach górnych dróg oddechowych. Podnosi odporność w okresie jesienno-zimowym.
Melasa idealnie nadaje się do wypieków, deserów, domowych lodów. Ma intensywny smak, więc niektórzy muszę się do niej przekonać.
Wartość odżywcza melasy z karobu to 297 kcal na 100g.
Porównaj ceny melasy na Ceneo.pl
3. Ksylitol: słodzik-zamiennik z brzozy
Ksylitol- słodzik należący do grupy polioli, czyli alkoholi polisachardowych. Najczęściej pozyskiwany z fińskiej brzozy, choć naturalnie występuję także w niektórych owocach (truskawki, jagody, maliny).
W wyglądzie i smaku ksylitol przypomina cukier.
Są to jednak jedyne podobieństwa.
Ksylitol zawiera 40% mniej kalorii. Ma niski poziom glikemiczny, co oznacza, że nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Indeks glikemiczny ksylitolu to 7. IG zwykłego cukru to 60-70!
Dzięki niskiemu Indeksowi Glikemicznemu może być stosowany przez cukrzyków oraz osoby walczące z nadwagą. Z ciekawostek, ksylitol nie powoduje próchnicy.
Ksylitol przyczynia się do walki z osteoporozą. Zwiększa przyswajanie wapnia, a to chroni przed demineralizacją kości.
W przeciwieństwie do cukru, ksylitol nie zakwasza naszego organizmu. Wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Zamawiając ksylitol dobrze wybierać ten produkowany w Finlandii – choć jest droższy, mamy pewność, że jego skład jest naturalny, bez sztucznych dodatków.
Nie ma skutków ubocznych w stosowaniu ksylitolu. Warto jednak pamiętać, że może wykazywać właściwości przeczyszczające. Zaleca się więc dodawać go do posiłków stopniowo. Ksylitol nadaje się do wypieków, do koktajli, do deserów na zimno.
Wartość odżywcza ksylitolu to 240kcal na 100g.
Porównaj ceny ksylitolu fińskiego na Ceneo.pl
4. Erytrol – słodycz bez kalorii
Erytrytol- erytryt, erytrol. Podobnie jak ksylitol, a także sorbitol, mannitol i glicerol, należy do polioli. W Polsce erytrol został dopuszczony do spożycia w 2008 roku. W naturze występuje w niektórych owocach: gruszki, melony, winogrona.
Występuje także w owocach morza, w grzybach i algach morskich. Erytrol otrzymuje się poprzez fermentację glukozy za pomocą drożdży. Nie zawiera prawie kalorii, 0,2 kcal w 1g. Erytrytol nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jego indeks glikemiczny wynosi 0. Może być więc stosowany przez diabetyków. Może być stosowany przez osoby chorujące na celiakię.
W swojej strukturze przypomina cukier, ale jest mniej słodki. Nie zmienia swojego smaku w czasie obróbki cieplnej. Praktycznie nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym. Zostaje wydalony wraz z moczem w ciągu 24 godzin od spożycia.
Erytrol nie podrażnia przewodu pokarmowego, nie uczula, nie powoduje wzdęć, nie wykazuje właściwości przeczyszczających. Erytrol wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Erytrol nie zawiera kalorii.
Porównaj ceny erytrolu na Ceneo.pl
5. Stewia – najlepszy zamiennik białego cukru
Stewia (stevia rebaudiana) to roślina pochodząca z Paragwaju. Ocenia się, że ten rodzaj słodzika jest 250-400 razy słodszy od cukru. Swoją słodycz zawdzięcza glikozydom stewiowym obecnym w liściach i łodydze.
Początkowo uważano, że stewia może mieć negatywny wpływ na organizm ludzki. W 2011 roku Komisja Europejska oficjalnie ogłosiła, że spożycie stewii jest bezpieczne. Ustalono jednak, że bezpieczna dzienna dawka to 4mg na kilogram masy ciała. Stewia nie zawiera kalorii, dzięki temu nie wpływa na wzrost wagi. Podobnie jak wyżej opisane słodziki nie powoduje próchnicy zębów. Może być stosowana przez osoby chore na fenyloketourie ponieważ nie zawiera aspartamu.
Badania wykazały pozytywne działanie w walce z nadciśnieniem tętniczym. W sklepach możemy kupić w formie proszku, suszu lub płynnego ekstraktu. Przez Polskie Towarzystwo Dietetyki stewia uważana jest za najlepszy zamiennik białego cukru. W skład stewii wchodzi wapń, żelazo, potas, magnez, kwas foliowy a także witaminę C.
Stewia nadaje się do koktajli, wypieków, domowych dżemów i konfitur.
Porównaj ceny Stewii na Ceneo.pl
6. Syrop klonowy – roślinny, ultrasłodki naturalny zamiennik
Syrop klonowy- zdrowy zamiennik zwykłego cukru, pozyskiwany z pnia drzewa klonowego. Do uzyskania 1 litra syropu potrzebne jest aż 40 litrów nektaru. Syrop klonowy to także dobra alternatywa dla alergików, nietolerujących miodu.
Z tego względu, że składa się głownie z sacharozy, jego spożycie powinno być kontrolowane. Syrop klonowy wykazuje działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w chorobach raka prostaty i płuc. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Związki przeciwzapalne pomagają w walce chorobami bakteryjnymi. Udokumentowano obecność ponad 50 przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Kwas abscysynowy jest pomocny w walce z cukrzycą typu II. Kwas abscysynowy to fitohormon, który stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę.
W syropie klonowym znajduje się dużo wapnia, żelaza, cynku, magnezu i mangan. W jego składzie znajdują się także witaminy z grupy B, witamina PP, H i kwas foliowy. Syrop klonowy wzbogaci smak naleśników, musli, jogurtu.
Nadaje się także do słodzenia kawy i herbaty. Ważne, aby nie dodawać go do bardzo gorących napojów. Przy zakupie zwróć uwagę na skład. Syrop klonowy nie powinien zawierać dodatków. Naturalny może być przechowywany nawet 18 miesięcy.
Wartość odżywcza syropu klonowego to 270 kcal w 100g.
Porównaj ceny syropu klonowego na Ceneo.pl
7. Syrop z agawy – pyszności z Ameryki Południowej
Syrop z agawy- środek słodzący produkowany w Meksyku z niektórych gatunków agawy.
W smaku przypomina miód, ale jest od niego delikatniejszy. Jest znacznie słodszy od rafinowanego cukru. Uznawany za naturalny produkt, który zawiera witaminy, minerały, błonnik i inulinę. W jego składzie znaleźć można wapń, potas, magnez, żelazo. W naturalnych warunkach syrop zawiera fruktany, które wykazują działanie prebiotyczne.
Proces masowej produkcji „zniszczył” kompletnie ten pierwotnie zdrowy i polecany nektar. Syrop poddawany jest obróbce termicznej, która niszczy wszystkie wartości odżywcze. W efekcie końcowych otrzymujemy czystą fruktozę, która nie jest zdrowsza od tradycyjnego cukru. Przetworzona fruktoza powoduje otyłość, niszczy wątrobę i układ trawienny. Przyczynia się do wypłukiwania witamin i minerałów.
Wybierając syrop z agawy zwróć uwagę, czy był poddawany obróbce termicznej. Jeżeli tak – nie ma on żadnych właściwości odżywczych i niczym nie różni się od białego cukru.
Nadmiar fruktozy w diecie przyczynić się może także kamicy nerkowej, artretyzmu, dny moczanowej. Szukając nektaru z agawy, należy zwrócić uwagę na sposób produkcji. Syrop nie powinien zostać poddany obróbce termicznej.
Wartość odżywcza syropu z agawy 300 kcal w 100g.
Porównaj ceny ksylitolu na Ceneo.pl
8. Syrop daktylowy – słodszy od miodu o egzotycznym smaku
Syrop daktylowy- powstaje w wyniki zmielenia daktyli. Może stawić dobrą alternatywę dla miodu. Jest jednak słodszy od miodu. Syrop z daktyli to bogactwo witamin i minerałów. Zawiera także duże ilości błonnika.
W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A, C, PP. Oprócz tego zawiera wapń, potas, żelazo, fosfor i magnez. Syrop daktylowy zawiera przeciwutleniacze, luteinę i polifenole o właściwościach przeciwnowotworowych.
Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe. Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom cholesterolu. Syrop daktylowy może być używany do ciast, naleśników oraz innych deserów.
Porównaj ceny syropu daktylowego na Ceneo.pl
9. Cukier kokosowy – cukier o aksamitnym smaku
Cukier kokosowy- pozyskiwany z kwiatostanu palmy kokosowej. Znany także pod nazwą Gula Java. W smaku porównywalny do cukru trzcinowego, chociaż można wyczuć delikatny kokosowy i karmelowy posmak.
Cukier kokosowy z głównej mierze składa się z sacharozy (70-79%) oraz fruktozy i glukozy (3-9%). Jest zaliczany do produktów o niskim indeksie glikemicznym. IG cukru kokosowego to około 35. Zawiera niewielkie ilości potasu, cynku, żelaza, magnezu i wapnia.
W jego składzie znajdziemy także witaminę C i B1. Cukier kokosowy możemy dodawać do dań zarówno na ciepło jak i na zimno.
Nadaje się także do koktajli oraz słodkich sosów. Cukier kokosowy w głównej mierze składa się z sacharozy. Cukrzycy powinni ściśle kontrolować jego spożycie.
Wartość odżywcza cukru kokosowego 391 kcal na 100g.
Porównaj ceny cukru kokosowego na Ceneo.pl
Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy niż cukier biały?
A co z cukrem trzcinowym nierafinowanym? Czy jest zdrowszy? Cukier trzcinowy pozyskiwany jest z trzciny cukrowej. Nierafinowany oznacza, że nie został poddany procesowi oczyszczania.
Charakteryzuje się złotym lub ciemnobrązowym kolorem. Dawniej uważano, że cukier trzcinowy pomaga w leczeniu chorób takich jak astma, zapalenia czy przeziębienia. Uważano, że posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe. Cukier trzcinowy nierafinowany nie zostaje pozbawiony wszystkich wartości odżywczych.
Mowa tu o melasie. Cukier trzcinowy nierafinowany zawiera w swoim składzie potas, magnez, wapń i żelazo. Są to jednak śladowe ilości. W głównej mierze składa się z sacharozy. Ma wysoki indeks glikemiczny, 68.
Nie powinien być stosowany przez diabetyków. Smak cukru trzcinowego idealnie współgra z cynamonem, wanilią i czekoladą. Pamiętaj jednak, aby kupować cukier nierafinowany. Ten rafinowany to praktycznie sama sacharoza, która nie różni się niczym od białego cukru.
Uważaj też w sklepie – pamiętaj, że cukier trzcinowy to nie to samo co cukier brązowy (cukier brązowy to sztucznie barwiony cukier biały).
Wartość odżywcza cukru trzcinowego to 397kcal na 100g.
Choć wiele osób uważa cukier trzcinowy za zdrowszy, to trzeba pamiętać, że zawiera on jedynie śladowe ilości cennych pierwiastków. Uważaj z jego spożywaniem!
Szukasz zamiennika cukru? Ważne!
Jeżeli sięgasz po zamienniki cukru pamiętaj by sprawdzać ich kaloryczność – w wielu wypadkach zdrowiej, nie zawsze oznacza mniej kalorii. W białym cukrze nie ma żadnych wartości odżywczych. W innych, słodkich alternatywach są, lecz nie oznacza to, że możesz słodzić do woli 🙂
Jeżeli zamienisz miód na cukier i wypijasz osiem herbat dziennych – nie oznacza to, że możesz teraz słodzić miodem do woli! Miód jest również kaloryczny – choć dużo, dużo zdrowszy.
Pamiętaj, że najważniejsze jest kontrolowanie zapotrzebowania kalorycznego organizmu.
Pamiętaj -choć większość zamienników cukru zawiera mniej kalorii na 100 g – dalej musisz uważać i kontrolować ich spożywaną liczbę.
Jeżeli chcesz zrezygnować z białego cukru i szukasz zdrowszych alternatyw – sprawdź nasze przepisy na zdrowe desery. To ponad 111 przepisów na batony, ciasta, ciasteczka, muffiny. Pyszne i bez cukru!
Przepisy na pyszne ciasta, ciasteczka, fitdesery bez cukru
Autorka: Patrycja Brejza
Bardzo ciekawy i treściwy artykuł gratuluje. Dobrze iż zaznaczyłaś aby zwracać uwagę na kaloryczność zamienników cukru co jest ważne na redukcji ale i w chorobach takich jak cukrzyca. Idealne słodziki do stosowania podczas odchudzania opisałem w artykule https://kowalskimaciej.pl/czym-slodzic-zamiast-cukru-slodziki-na-redukcji . Pozdrawiam